Ambities verwezenlijken, Verantwoordelijkheid nemen in de Voorjaarsnota 2024

Onze inbreng tijdens de raadsvergadering 12 juli 2023 omtrent de Voorjaarsnota 2024 van de gemeente Asten


Voor ons ligt alweer de voorjaarsnota 2024. Het leek nog zo kortgeleden dat we in deze Raadszaal de voorjaarsnota 2023 bespraken. Maar tussen toen en nu is veel gebeurd en in sommige gevallen ook niet. Zo is de oorlog in Oekraïne er nog steeds en zijn veel kosten voor inwoners, ondernemers, voor iedereen nog onverminderd hoog. Maar er zijn ook zeker stappen gezet. Zo staan we aan de vooravond van het vaststellen van de woonvisie. Het kader om richting te geven aan het voorzien in de woonbehoeften van onze Astenaren. En nog vorige week hebben we de eerste stappen gezet in het opstellen van de Centrumvisie. En laten we ook het unaniem door de raad ondertekende manifest niet vergeten. 

 

De voorjaarsnota die voorligt, ziet er voor de komende 2 jaar goed uit. Onze complimenten aan het college en de ambtenaren voor het harde werk van het afgelopen jaar in het verwezenlijken van onze ambities en voor de verbeteringen die zij doorgevoerd hebben ten gunste van de leesbaarheid van de voorjaarsnota. 

De jaren 2026 en 2027 zien er (op z’n zachtst gezegd) niet fraai uit. We verwachten dat het Rijk met een oplossing komt, maar daar zijn we nog niet zeker van. Dat betekent toch een beetje opletten wat we uitgeven.  

 

Laten we kort even de 4 programma’s langsgaan:

 

Ruimtelijke domein

We willen een goed woon- en leefklimaat in Asten. Daarvoor is het nodig dat we voldoende woningvoorraad hebben in alle segmenten. We zijn het er dan ook helemaal mee eens dat het budget voor de startersleningen verhoogd wordt met 500K zodat we meer starters kunnen helpen. De VVD is geen voorstander van welstand, dat hebben we al vaker laten weten. We vinden dat procedures hierdoor onnodig lang duren, de meerwaarde van welstand daar stellen we onze vraagtekens bij. Daarom is het goed om de welstandsnota te herzien of te schrappen, maar dat blijkt dan uit de evaluatie. Voor nu kan het, wat ons betreft uit de voorjaarsnota.

Ook de cultuurhistorische waardenkaart hoeft wat ons betreft niet. 

In het kader van het klimaat hebben we een aantal kosten voor de boeg om het drukriool goed te houden. Van een aantal is dit omdat het verouderd is en daarom is vervanging logisch. Van een enkeling is de laatste aanpassing nog niet zo lang geleden. We hopen dan ook dat de gemeente het bonnetje nog heeft zodat we een beroep kunnen doen op garantie. Dan hoeven we de kosten niet te dragen. 

Ten aanzien van het Loverveld zullen we in het volgende punt dieper in gaan. We vinden het belangrijk dat het een kwaliteitsimpuls krijgt, maar niet tegen elke prijs. Wat noodzakelijk is, doen we. De voorgestelde versobering snappen wij, wij zien echter nog mogelijkheden om meer te versoberen, zonder afbreuk te doen aan het feit dat het een kwaliteitsimpuls gaat zijn. We besparen hier ruim 800.000 euro.

 

Sociaal domein

Het sociaal domein is continu in beweging. Met de vergrijzing die onze kant op komt moeten we rekening houden met onze uitgaven. We moeten meer gaan inzetten op preventie en we gaan meer beroep moeten doen op onze inwoners. De mantelzorgers zijn hierbij erg belangrijk, we kijken uit naar de mantelzorgvisie. 

 

Verder willen we dat mensen meedoen aan de maatschappij en een zinvolle besteding van de dag kennen. We weten dat werken een belangrijke factor is om mee te doen, niet alleen in financiële zin maar ook voor de sociale contacten. Kun je echt niet meedoen dan kijken we naar een vangnet.  

 

We vinden het goed dat er een vooronderzoek wordt gedaan naar een binnensportaccommodatie, we willen er wel nogmaals op hameren dat er goed gekeken moet worden wat er nodig is en willen niet voorsorteren op een nieuwe accommodatie. Het geld voor de eventuele uitvoering is wel een probleem, dit hebben we namelijk momenteel niet.

 

We snappen de harmonisatie van de minimaregeling met de peelgemeente, we moeten wel kritisch blijven, werken moet tenslotte wel blijven lonen.

 

Financiën, control en economie 

Als inwoners willen we goed kunnen verblijven in onze gemeente. Daarom is een aantrekkelijk centrum van belang en een diversiteit aan toerisme. Daarnaast hechten we er grote waarde aan dat we een goed ondernemersklimaat hebben. Goed voor de ondernemers en goed voor inwoners van Asten en omgeving om er te werken. Niet voor niets zijn we daarom gestart met het opstellen van de nieuwe centrumvisie.

Ten aanzien van de mobiliteit zien we helaas voorlopig niets veranderen aan de A67 als we kijken naar het Rijk. Dit willen we veranderd zien. We willen hier een motie voor indienen. We moeten daarnaast daarom inzetten op andere manieren van vervoer. Het vergroot de noodzaak van een goede dienstregeling van de bus die past bij de vraag. Qua tijd en route (naar bijv. Deurne). 

 

Daarnaast zijn we een financiële gezonde gemeente en dat willen we ook blijven. Omdat er nu nog geen duidelijkheid is over de jaren 2026 en 2027 moeten we een beetje op ons tellen letten. We doen wat we kunnen, maar niet onbegrensd. Tegelijkertijd willen we de lasten zo laag mogelijk houden. 

 

Bestuur en veiligheid

We begrijpen dat bij de ambities die we hebben een passende ondersteuning gewenst is. Asten zou Asten niet zijn, als we kritisch zijn de capaciteit die we nodig denken te hebben. In geval van griffie wordt er nu een uitbreiding gevraagd van 1,5 FTE. Dit om ervoor te zorgen dat de ondersteuning op orde is om de ambities van de raad bij te benen. We stellen voor om met 1 FTE nu uit te breiden en na een jaar te evalueren. Verder is er de wens om ook een aantal andere cruciale posten in te gaan vullen binnen andere onderdelen van het ambtenarenapparaat. Ook hier geldt dat we deze keihard nodig hebben om de ambities te kunnen verwezenlijken.  Wat ons betreft kunnen die ingevuld worden.

Renovatie van de bestuursvleugel kan wat ons betreft wel even wachten of we moeten het kunnen betalen vanuit eenmalige reserve ipv structureel. Eerst maar eens geld zien over te houden. 

 

Onze BOA’s zijn met de vorig jaar aangeschafte auto’s meer zichtbaar. We zijn blij dat dit gerealiseerd is en dat ze hierdoor hun werk beter uit kunnen voeren ten gunste van onze veiligheid. 

 

Prioriteiten

Ons wordt gevraagd om nadrukkelijk onze prioritering aan te geven waarop in te zetten de komende jaren. Als VVD hebben we natuurlijk onze prioritering gemaakt.  

 

1.     1.1.4 De uitbreiding van de formatie.

2.     1.1.1 De uitbreiding van de griffie

3.     3.1.5 Harmonisatie minimaregelingen

4.     1.1.2 Bestuursvleugel, als dit incidenteel gedekt kan worden mag dit gewoon doorgaan wat ons betreft.

5.     2.4.2 't Loverveld

6.     3.1.8 Sportpark Heusden; mocht dit uit incident geld gedekt kunnen worden en we houden nog voldoende geld over. We moeten nog wel vet op de ribben houden. 

 

Als dekkingsmogelijkheid zien wij zeker NIET: de verhoging van de OZB. We hebben in het coalitie akkoord afgesproken alleen in inflatie correctie toe te passen, de voorjaarsnota geeft hier invulling aan. We blijven verder van de OZB af! De lokale lastendruk in vergelijking met omliggende gemeenten is een van de hogere. Verdere verhoging past wat ons betreft niet. 

 

Wat we wel als mogelijkheid zien is de dekking van de toekomstige burgerinitiatieven (max 3 a 50000 euro) niet meer structureel op te nemen in de voorjaarsnota maar dit als incidenteel te zien en vanuit eenmalige reserve te dekken wanneer er een aanvraag komt. De cultuurhistorische waardekaart is wat ons betreft overbodig en kan ons ook weer dekking opleveren.

Wensen die er nu in opgenomen zijn zonder bedrag kunnen we alleen inwilligen als er dekking voor is. Geen geld? Geen invulling van de wens.

 

We kijken met, deze wijze woorden uitgesproken, met vertrouwen uit naar het vervolg.